July 14, 2009

saiz punggung saya.

Haha. Tak tahu kenapa rasa nak tulis pasal ni harini. Tapi memandangkan saya hanya ada 3 male readers, saya rasa tak kisah la sangat kot. Haha.

Saya admit, masa zaman muda-muda (lebih muda dari sekarang) saya memang agak horizontally challenged (dahla aku ni memang terbantut. haish). Saya tak kembang mana pon dulu, tapi besar la juga, despite all the miles (la sangat) jalan-jalan dekat TKC dulu. Dulu-dulu semasa saya tinggalkan bumi Merbah tu, my berat badan was 54/56 kg, and fluctuating like that lah. Tapi max memang 56 kg. Hebat kan saya?

Lepas keluar dari TKC, saya masih besar lagi. Mungkin out of habit, suka pulak tu pakai baju dan seluar yang 2,3 sizes bigger maka memang nampak seperti ulat bulu besar dalam sarung nangka. Mula-mula tak conscious sangat about my weight pon. Memang buat perangai Aiman tak kisah habis-habisan lah.

Plus masa keluar dari TKC tu ada pulak mamat rambut spiky dan mamat rambut kembang syiok kat kita. Apa lagi, member syiok sendiri lah. Usaha mengunyah pun diteruskan dengan jayanya kerana hati senang lah katakan.

Pada suatu hari iaitu 16 Ogos, saya pon telah ditinggalkan kekasih lama. Bila hati tak senang maka jiwa tak tenang, mandi tak basah, tidur tak lena… makan pon tak berapa kenyang. Mungkin I have to thank him a bit? Oh, tidak.

Despite makan tak kenyang tu, hmmmp, badan pon boleh tahan sedap jugak lah, dah siang malam pagi petang orang bawak keluar makan dek takut tinggalkan saya sorang-sorang, takut meroyan! Tapi ntah macam mana suatu hari saya terjumpa si Joe Flizzow ni dan beliau telah membelikan saya seluar pink colour sebagai first present selepas kami couple yang bersaiz tuuut, taknak cakap. Joe Flizzow tu, taknak kalah. Chet.

Encik Joe ni bab-bab perempuan memang agak particular. Memilih lah juga katakan. Kuat menyakat pon satu hal jugak. Kalau pon sakat manja agak menusuk. Makan dalam sampai boleh nanges berhari-hari. Haish. Dia suka cakap saya gemuk (sampai sekarang pon) and I took it very seriously sampai rasa nak bergaduh bertumbuk (on my part, now you know ;p).

Jadi, saya memulakan regime berikut:

1. Minum plain water with virtually everything. Even if pegi makan-makan at restaurants. Dan saya minta warm water (preferably tinted with lemon) dan bukan iced water ye.

2.
Jika minta air bergula, saya akan minta warm juga. For some reason, I think this helps and works on me.

3.
Saya tak skip meals at all.

4.
I eat light breakfast. I eat lunch like it's my last meal in my life (byk gila) and I never skip dinner. Makan roti pon tak pa, janji jangan tinggal meal.

5.
Saya makan nasi sebab cepat kenyang.

6.
Saya tak snacking sangat; jadi terpaksa tinggalkan benda-benda kesukaan seperti oreos, digestives, hobnobs dan sebagainya.

7.
Tapi bila saya teringin sangat, saya tak akan sekat dan makan sesuka hati.

8.
Sila jangan sekat diri dari makan coklat. Tak gemuk, tak tipu.

9.
Tapi jangan makan kacang. Banyak minyak.

10.
Saya pergi park every weekend for brisk walking.

11.
Try untuk tidur awal at least by 12 p.m. everyday.

12.
Join LLB (Honours) program di UiTM

13.
Banyak-banyak bersabar.

Maka, sekarang, walaupun saya punya body stats bukan 36’ 24’ 36’, saya boleh la masuk seluar saiz 26 (dulu-dulu boleh burst butang tu bila try kat kedai boleh tanya Jaja sebab dia selalu teman g beli seluar di Tangoo dulu. eh lupa tak dapat nak sumbat sampai punggung pon). Jadi, kalau nak beli birthday present seluar untuk next year pon idea yang bagus juga.

Point is, saja nak share. Haha. Boleh kurus jika mau. Tapi perut tak boleh tolong. Pipi pon tak jadi nak letak atas treadmill memandangkan orang berebut buat treatment pipi tembam sekarang.

//akan disusuli entry bergambar.
sekarang ada meeting :)

5 comments:

yayahafiza said...

kakak!!!! i can admit that college really make us tembam!!! a lot of my colleague gelak ble tgk my pics in college...hahaha... i love to buy baju kurung and seluar yg 2,3size lg besar when i was in college... mmg kalo bj kurun tu nk pakai now, selekeh abes la...hohoho... i would like to comment on ur tips gak~


6. Saya tak snacking sangat; jadi terpaksa tinggalkan benda-benda kesukaan seperti oreos, digestives, hobnobs dan sebagainya.<-- hobby yg xdpt dielakkn when we're in college... ms prep pon leh bwk hobnob, oreo, nips,pringles etc g kelas... i did that for 5years... OMG!!!manenye x 'sehat'...hihihi

8. Sila jangan sekat diri dari makan coklat. Tak gemuk, tak tipu. <-- i love sweet food kakak!!!!until now mmg xleh nk avoid :P

anyway kakak, do u know that we've sport nutrition that can give us advice on our diet???hehehe...

freespirited12 said...

hahah. betul tuuu!
snacking tu memang habit tak elok yang terbawak-bawak sampai kerja. kerepek merepek, biskut kering, tah hape-hape lagi dalam cupboard. patut la cik ti suka ;p

chocolates tu mmg tak gemuk tau so boleh makan sesuka hati. tapi jangan makan sweets, itu yang banyak gula :)
chocolates cuba ada estrogen, maka digalakkan :)

siapa sports nutritionist? alut eh? waaaaaaa takut nak mintak advice! mesti kena bebel bagai nak rak ;p

dira said...

i knowwww most of u guys i.e. u, Aera, Joey and ramai lagi lah went through that. masa college i think everyone pun makan macam gila but at least we did it then, rather than now.

having said that, sedih la i think my weight graph sahaja yang on a consistent upward trend since college.

yayahafiza said...

sile la mntk advice from cik paddy kte... itu la, choc ade estrogen but some choc contains a lot of sugar!! it is very hard to control our food... (alasan semata2)

dira, don't worry on your weight graph... dira tinggi!!! *wishing that my 'vertical axis' graph consistently upward too* hehehe

freespirited12 said...

dira!
you're entitled to that upward graph!hello? awak tu kurus sangat okkkkk. jadi bile upward graph pon tak boleh lawan berat saya sekarang!

ahahhaha. siapa agaknya yang tak naik-naik langsung mmg syabas la!