November 03, 2010

hati rindu.

Takdir.

Orang selalu kata kita tak patut melawan takdir.

Tapi ada juga orang kata yang takdir kita tak akan berubah jika kita tak usaha.

Doa adalah satu-satunya perkara yang boleh mengubah takdir. Betul ke?

Adakah kerana doa juga adalah usaha?

Walaupun doa merupakan usaha yang paling kurang sekali kalau mengikut skala usaha yang sebenarnya.

Kadang-kadang, doa anak itu lebih makbul.

Alhamdulillah.

Role reversal itu sesuatu yang menyakitkan, bukan?

Sekarang saya dah tahu apa rasanya. Masa mereka pergi hari tu, sebak di hati tak tertahan. Dah tak peduli lagi kalau nangis dekat office sekalipun. Nangis dekat office. Nangis dalam kereta. Nangis dalam shower. Nangis masa nak tidur. Mata bengkak. Ada aku peduli? Nope.

Setiap hari menunggu message daripada Mama and Babah. Setiap hari check macam mana cuaca di mana mereka berada. Setiap hari doa that the place where they are is peaceful and the flight “sky-worthy”.

Susah rupanya being the one on the receiving end. Selalu menunggu updates. Selalu menunggu berita.

Role reversal itu menyakitkan. Padan muka selalu buat mereka tertunggu-tunggu. Rasakan bayaran cash daripada Allah.

Alhamdulillah, despite everything, cuaca dua tiga hari ni cantik betul. 

Dan doa anak untuk ibu bapanya juga makbul semakbul-makbul doa juga, rupanya.

Ironic bukan? Masa ada, rimas. Bila tiada, rindu nak mampus. Cepatlah balik.



Shy to comment? Well, never mind! Your reactions mean the world to me! Make me smile today :)

2 comments:

tasha said...

kak, your parents pergi hajj ke? if ye, doakanlah yang terbaik semoga mereka dipermudahkan segala urusan ok?

and you, be strong!

p/s nak add rumah pls? thanks!

Haneesa said...

tasha,

i already msgd you at FB ehehe.

no, my parents are not performing hajj. but close enough. they're at cairo.

hopefully returning tomorrow, insyaAllah.