May 19, 2011

please stay on the menu.

Pernah tak rasa bosan gila with your own cooking? Rasa macam dah try semua recipe dalam kepala and dah retry again and then, dah tak tau nak masak apa lagi. Pastu dah cuba buat sambal tapi setiap kali, tak rasa macam Mama punya pun? And now, walaupun setiap hari rasa macam tau nak masak apa sebenarnya, rasa macam taknak masak apa-apa.

Confusing kan?

I remember Monday haritu, when we came back from Melaka, I told Encik Husband that I want to go out for dinner sebab dah lambat nak keluarkan lauk. So, nanti lambat makan dinner. Buat alasan memang hebat sangat tapi malas punya pasal kita kena berani tegakkan benang yang basah.

Turns out bukan benang saja yang basah, basement parking pun basah, open parking tak payah nak mention anda pun tahu dia basah.

I was thinking, eh nasib baik tutup modem sebelum pergi Melaka kalau tak balik takde internet nanti laki bini dua-dua kena internet withdrawal syndrome nak buat apa? (padahal kalau internet withdrawal bagus jugak, dapat mop rumah ke, vacuum lantai ke, cuci toilet ke apa-apa). ANYWAYS.

Berbalik kepada cerita benang basah. Rupanya, basement basah itu adalah indication that peti electric kat apartment pun dah kena tembak dek petir. Puas la laki bini dua orang ni tekan butang lift padahal dah nampak orang TNB dekat tepi peti electric tu =.=" . Tak tahu la kenapa blur sangat labu.

Lepas dah terjaga dari lamunan, kami pun race naik tangga. Every time sampai kat landing setiap floor, I would boast to Encik Husband sebab dia lemb… I mean, lambat sangat (padahal saya lari tangan kosong dia kena angkat luggage bag memang la lambat ahahahaha). Sekali, dah sampai 5th floor, husband dah catch up dah pun sebab kaki dia panjang =.="

Eh, nak cerita pasal benang basah kan? Tadi kan ada orang TNB kat bawah, dah sure la satu block takda electric kan? Mati la lauk dalam fridge ada banyak macam mana ni??? Nak taknak, mesti kena masak semua lepas tu, kena bekukan lauk-lauk untuk kegunaan masa depan.

OMAIGOD.

Malas sangat nak masak. Malas gila. Sampai je rumah, I went to the freezer and saw that eleh, baru je ni takde electric, beku je lagi ayam, so tunggu la sekejap lagi baru fikir apa nak masak (padahal hati meronta-ronta taknak masak). Dahlah internet tak boleh pakai. Wa depressed wa cakap sama luuuu.

Sementara nak fikir nak masak apa, sempat malas-malas dekat atas sofa bed. All the time praying tolonglah datang balik electric. Padahal hari hujan tidur takda kipas pun Aiman tak kisah (tapi saya kesah sebab saya bukan Aiman). Encik Husband dah risau nanti makanan tu busuk la sayang cepat la masak. Padahal dia suka makan kat rumah. Hahahaha. Saya pun terus baring di sofa bed buat muka kesian tapi tahu that kalau lama je sikit, dah kena masak semua lauk sebab kan dah beli pakai duit gaji itu hari. Membazir amalan Syaitan. Tiba-tiba.

Sekali, kipas pun mula pusing and lampu menyala-nyala. Encik Husband happy gila sebab dia boleh teruskan aktiviti Piratebay dia, tapi the first thing that came out of my mouth masa electric datang balik was,


“ALHAMDULILLAH, KITA BOLEH MAKAN PIZZA MALAM NI!”

OMAIGOD.

Pizza tu memang SEDAP. GILA. NAK. MAMPUS. Tak pernah rasa nikmat makan pizza sebegitu rupa. At first masa sampai Alamanda, dah confuse nak makan apa; TGI ke (berlagak sekarang dah ada kat Putrajaya! Tak la kampung sangat), Chicken Rice Shop ke, Burger King ke, Sushi ke. Padahal dekat rumah tadi sambil mandi pun nyanyi lagu Pizza Hut (chup, Pizza ada lagu ke?) Eheh.

Nasib baik makan Pizza. Sampai sekarang terasa sedapnya.

Mana lagi pizza yang sedap? Siapa pernah makan Papa John? Kalau compare dengan Pizza Hut and Dominos siapa lagi sedap?

Sila jangan jawab Shakey’s sebab dia dah takda.

Kesimpulannya, orang yang masak akan muak dengan masakan sendiri and Pizza Hut sangat sedap. Sekian, terima kasih.

And I want this pizza to stay on the menu sebab dia sedap. Okay, tak tahu berapa kali dah sebut sedap. Bai.


sedapnya *droool*
BIG SHOT CHEESY POPS. YES, I WAS WOWED.


Shy to comment? Well, never mind! Your reactions mean the world to me! Make me smile today :)

2 comments:

Helinomics said...

hahahhahaha kakakk! i totally get what u mean, masak hari2 pun boleh xde idea nak masak apa lagi..and that's the time u know, eating outside is the perfect choice! :)

P/s: papa johnns pun sedapppppp sgt!!

Haneesa said...

oh, mmg kakak boring bin bosan dengan masakan sendiri. i m so trying papa johns. sedap gila okei pizza heheheh

tapi tak lama lagi mesti rajin masak balik. sekarang ni je gila makan luar heheheh