January 03, 2013

baru tiga haribulan.

Kenapa bulan Januari selalu bulan emosi?

Tahun lepas pun sama. Yang tak sama ialah tahun lepas pregnant.

Dah, dah, jangan pandai-pandai buat kesimpulan sendiri. Saya belum pregnant balik okay. Anak sorang pun dah emosi mengalahkan orang pregnant, kalau pregnant tak boleh nak imagine macam mana rupanya. Nangis, hidung merah kembang kempis, keluar hingus. Buruk benor.

Hari ni bangun super awal sebab ada kerja nak kena selesaikan. Boss ada mention yang saya nampak struggling with my juggling dan saya tak nafikan. So, in my efforts nak minimise ke obvious-an struggle my juggle, saya pun reschedule my routine supaya boleh siapkan kerja by the time I get to the office.

Rasa puas hati sangat sebab sempat buat semua benda dengan sempurna pagi ni. By the time Boss Lebih Besar Dari Boss Besar bangun, kerja siap, barang siap, saya siap. Tinggal nak siapkan anak je.

Best bila boleh beri 200% attention kepada dia sebab that will minimise the amount of drama in the morning. Sebenarnya tak selalu drama pun sebab anak macam angel kan. Wah, puji anak sendiri. But it’s true. Drama hanya akan berlaku kalau dia bangun awal sangat and by the time nak pergi kerja dia mengamuk nak nenen sebab nak tidur balik tapi Mama dah gegas dia suruh pergi kerja. Haha. Kecik-kecik Mama dah suruh cari rezeki sendiri.

Anyways, balik kepada menyiapkan anak.

Since tak banyak benda nak buat apart from switch off laptop dan masukkan Agreement dalam bag, I thought, hari ni tak payah tahan telinga dengar anak nangis lah. Kalau biar dia main sorang-sorang sambil nak selesaikan 2 benda tu, confirm dia jerit sebab kita tak pedulikan dia. So, saya pun dukung lah anak. Dan buat benda-benda yang nak kena buat.

Sekali, rasa basah. Oh my God, my boy peed on me. Well, memang lah dia pakai diapers. Tapi disebabkan malam tadi ada drama, diapers dipasang dengan senget. Maka…

Fuh…

It was already a bit late tapi takkan la sebab nak kejar punch card tak nak tukar diapers anak kan. Last night’s drama was enough. Memang insaf taknak buat dah. Sekali lagi, jangan lah pandai-pandai buat kesimpulan ye. I didn’t beat him or dera him. Ada acara jerit menjerit dan nangis kepada each other saja. See, told ya I’m human. Meltdown pasti ada.

Jadi, saya tarik nafas panjang kerna aku tak apa-apa. Tibe-tibe lagu Hujan.

Tukar diapers anak, pakaikan baju yang fresh.

And left for work with my baju yang dibasahi kencing anak.

Sampai car park, husband call. Jangan mengeluh kata dia. I said "okay, bang*" (*bang bukan nama sebenar ye, ewww), sambil mengeluh. Mesti dia fikir, degil bini aku ni. Tapi taklah. Tak baik buruk sangka kat dia okay. Dia tahu saya stressed out.

So, naik office, I texted him and asked him,

“…. Do you think I’m a terrible mom?”

“You are. Hahaha.”

Waterworks bermula. Sensitip bebenor.

  Itu lah orang tua-tua kata jangan gelak kuat sangat, nanti nangis.

Buat lompat bintang lagi.

Amekaw.

Nah.

Gambar dah tukar baju fresh. Tak cantik pun mengaku jugak cantik. Ngaku sekarang.


Shy to comment? Well, never mind! Your reactions mean the world to me! Make me smile today :)

3 comments:

Raieza Hanim R said...

You are cantik! :)
and yes, we're all humans. Siapa judge tu kiranya dia takde life sendiri lagi, biarkann :)

me said...

gosh i sooo understand!!! that acara jerit-menjerit dgn anak lol and then bila ada talk dgn husband suami baru tanya sikit or cakap sikit kita pun meleleh tak hengattt!! haha

i guess that's being a mum :)

Haneesa said...

aaa, ieja baik cakap kakak cantik. tasha: hahha kan. tah apa kena la sensitif sgt hahahahaha

but i guess all these meltdowns do come with being a mom. sapa yang sabar tahap dewa tu memang respect habis lah hihi